Henkilö työskentelee läppärillä, kuva on otettu henkilön olan takaa, kasvoja ei näy. Läppärin ruudulla on kirkas, hehkuva hohde.

Yrittäjän sujuvampi somearki, osa 4: Tehosta sometustasi omalla kuvapankilla ja hashtag-listoilla

Tässä tekstissä keskitymme pariin seikkaan, joita ei kannata somessa sivuuttaa, nimittäin valokuviin ja hashtageihin. Somea voi toki tehdä, vaikka näihin ei sen kummemmin ajatusta uhraisikaan, mutta niiden kuntoon laittaminen sujuvoittaa omaa tekemistä ja auttaa saamaan parempia tuloksia somesta. Laadukkaat kuvat ja viimeistellyt somepostaukset hashtageineen luovat myös omaa tarinaansa sinusta yrittäjänä.

Ota valokuvat kerralla ja kerää itsellesi kuvapankki 

Lähes kaikki somet ovat jollakin tavalla visuaalisia eli jokin media, kuva tai video, olisi hyvä olla aina postauksessa. Tätä varten kannattaa kerätä itselleen kuvapankki, josta löytyy käyttövalmiita kuvia. 

Pyri ottamaan valokuvia aina kerralla enemmän useita eri käyttötarkoituksia varten. Tällöin sinun ei tarvitse jokaista postausta varten ideoida kuvakulmia, tilanteita ja järjestää kuvaus-setupia. Puhelimen kameralla pärjää mainiosti, mutta jos haluat panostaa, kannattaa hommata itselleen digikamera. Myös ammattikuvaajan käyttö voi olla joissakin tapauksissa hyvä idea. 

Huomaa kuitenkin, että kuvapankin käyttö ja suunnitelmallisuus eivät tarkoita, että kaikki spontaanius tulisi unohtaa. Joihinkin tilanteisiin sopii nopeasti tehdyt ja tilanteessa syntyneet somepostaukset.

Pari vinkkiä valokuvien muokkaukseen

Muista, että eri somepalveluilla on omat suosituksensa, millaisia kuvakokoja ne suosivat alustoillaan. Esimerkiksi täältä Make A Website Hubin koostamasta listasta löytyvät kaikkien suosituimpien somepalveluiden kuvakoot.

Canva on helppokäyttöinen, nettipohjainen kuvankäsittelyohjelma, josta löytyy sekä ilmainen että maksullinen versio. Ilmaisversiolla pääsee hyvin alkuun. Canvalla saat nopeasti säädettyä värisävyjä ja muokattua kuvasi oikean kokoisiksi. 

Kuvien muokkaukseen kannattaa luoda itselleen oma tyyli ja rutiini. Kuvankäsittelyvelho ei tarvitse olla, mutta muutamat perusperiaatteet kannattaa miettiä ja suunnitella itselleen valmiiksi. Homma nopeutuu jälleen kerran, kun filtteriä tai muita asetuksia ei tarvitse ideoida aina uudelleen jokaista kuvaa varten.

Tee hashtageista valmiita listoja

Hashtagit eivät ole vain hassu, diginatiivien kommunikointitapa, vaan niiden käyttöön on jokaisen somessa toimivan yrittäjän hyvä perehtyä. Hashtageilla voi tavoittaa uusia asiakkaita ja koota omia julkaisuja osaksi jotakin aihepiiriä. 

Julkaisuihin on hyvä valita sekä yleisiä, alalla suosittuja hashtageja että tarkempia hashtageja. Sopivien hashtagien löytämiseen voi käyttää myös erilaisia netistä löytyviä työkaluja, kuten TagsFinderiaMuista, että voit keksiä myös omia hashtageja, jotka ovat oiva keino oman brändin luomisessa. 

Mieti hashtagit kerralla kuntoon ja koosta niistä valmiita listoja, joita täydennät aina tarvittaessa. Tallenna hashtag-listasi puhelimen muistiinpanoihin tai tekstitiedostoon tietokoneelle, mistä voit nopeasti kopioida sopivat hashtagit somepostaukseesi.

Blogisarjan aiemmat osat pääset lukemaan näistä linkeistä:
Yrittäjän sujuvampi somearki, osa 1: Mieti kohderyhmäsi ja tavoitteesi
Yrittäjän sujuvampi somearki, osa 2: Valitse kanavat ja määrittele Tone of Voice
Yrittäjän sujuvampi somearki, osa 3: Sisältöjä ideoimaan tavoitteet ja asiakkaat edellä

Tilaa täältä ilmainen strategiaoppaamme, jonka avulla voit jatkaa strategista ja tehokasta työskentelyä somen parissa.