Kuvituskuva. Naisoletettu istuu sängyllä sivuttain kameraan päin. Hänellä on edessään läppäri, jossa on avoinna Canva.

Canva-vinkit aloittelijalle: suunnittelumallin ja mallipohjan valinta

Canva on selainpohjainen ilmainen graafiseen suunnitteluun ja kuvien käsittelyyn tarkoitettu ohjelma. Sinun ei siis tarvitse ladata tietokoneelle erillistä ohjelmaa, vaan Canva toimii nettiselaimessasi. Canvasta on tarjolla myös maksullinen ja laajempi versio, mutta ilmaisella pääsee myös oikein hyvin alkuun.

Aloita suunnittelumallin valinnalla

Onpa mielessäsi sitten somepostaus, esite tai jokin asiakirja Canva tarjoaa erilaisia suunnittelumalleja lukuisiin eri käyttötarkoituksiin.

Suunnittelumallit ovat pohjia, joihin on valmiiksi määritelty oikeat kuvasuhteet käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi, jos haluat tehdä A4-kokoisen esitteen, valitse suunnittelumalleista koko A4. Ja tadaa! Sinun ei tarvitse etsiä A4-koon mittoja esimerkiksi Googlesta, vaan eteesi avautuu valmis pohja oikeilla mitoilla.

Aloita Canvalla työskentely klikkaamalla kohtaa ”laadi suunnittelumalli”. Klikkauksen jälkeen Canva ehdottaa joitakin suosituimpia malleja. Enemmän vaihtoehtoja löydät, kun käytät hakutoimintoa. Esimerkiksi hakusana ”Facebook” tarjoaa lukuisia erilaisia Facebook-pohjia aina kansikuvasta postauskuviin.

Kuvakaappaus Canvan tietokonesovelluksesta. Kuvassa näytetään miten suunnittelumalli valitaan.

Suunnittelumallin valinta Canvan tietokonesovelluksessa.

Jos suunnittelumalleista ei kuitenkaan löydy juuri sitä kokoa kuin haluaisit, voit myös käyttää mukautettua pohjaa, jolloin pääset syöttämään pohjaasi haluamasi mitat esimerkiksi senttimetreinä tai pikseleinä.

Nopeasti valmista valmiilla mallipohjilla, uniikimpaa tyyliä itse suunnitellen

Kun olet valinnut haluamasi suunnittelumallin, avautuu eteesi valkoinen pohja. Seuraavaksi lähdet lisäämään pohjan päälle täytettä!

Tässä vaiheessa voit valita, haluatko suunnitella pohjan itse vai valitsetko jonkun Canvan tarjoamista valmiista pohjista. Valmiita mallipohjia voit selailla hakutoiminnon avulla. Jos etsit esimerkiksi syksyaiheista pohjaa, käytä erilaisia syksyteemaisia hakusanoja.

Kuvakaappaus Canvan tietokonesovelluksesta. Kuvassa näytetään, miten mallipohja valitaan.

Mallipohjan valinta Canvan tietokonesovelluksessa.

Mallipohjat ovat vapaasti muunneltavissa, joten voit muokata niitä vielä esimerkiksi muuttamalla fontteja tai taustan väriä. On hyvä muistaa, että mallipohjat ovat kaikkien muidenkin Canva-käyttäjien saatavissa, joten ainakin pieni muokkaus on suositeltavaa. Näin varmistat, ettei aivan samanlaista layoutia tule vastaan muualla.

Jos päädyt suunnittelemaan pohjasi alusta alkaen itse, voit aloittaa esimerkiksi taustan valinnalla. Canvaan voit ladata myös omia kuvia ja käyttää niitä taustana. Lisää taustan päälle sen jälkeen tekstiä ja erilaisia elementtejä.